Brugge

Vlaamse Regering verantwoordelijk voor zeer hoge kosten groene stroom

Uit een studie van de SERV blijkt dat de kosten van de groene stroom de pan uit swingen. Voor Open Vld draagt de Vlaamse regering hiervoor een verpletterende verantwoordelijkheid.  “Minister Van den Bossche heeft nagelaten om het certificatensysteem fundamenteel te hervormen. Intussen wacht een factuur van meer dan een miljard euro, waarvan de doorrekening pas in 2015 volgt. Als men niet ingrijpt zullen de gezinnen en KMO’s dan een gepeperde rekening krijgen,” aldus Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem. Open Vld pleit voor de invoering van een ‘groenestroom’-plafond.

Vandaag raakte bekend dat de kosten voor groene stroom onbetaalbaar dreigen te worden. De rekening stijgt voor het eerst boven 1 miljard euro. Het probleem is niet nieuw. “Sinds 2008 komt de factuur van groene stroom van de regen in de drup. De aanpassingen van de minister aan de subsidies vorig jaar komen simpelweg te laat”, aldus Mercedes Van Volcem, die het slabakken van deze regering hekelt. Ze wil dat Peeters II werk maakt van de voorbereiding voor een nieuw financieringsmechanisme, gebaseerd op investeringssteun, eenvoud en transparantie.

 

Groenestroom-plafond

Volgens Open Vld wordt de elektriciteitsfactuur veel te sterk beïnvloedt door de steun die Vlaanderen geeft aan groene stroom. “Die kosten vormen in totaal 44% van de totale distributiekost, omgerekend 16% van de totale elektriciteitsfactuur. De doorrekening bedraagt meer dan een 1 miljard euro, zoals de SERV nu aangeeft. De totale kost van het systeem kan in 2020 zelfs oplopen tot meer dan 10 miljard euro. Als men niet snel ingrijpt zal de consument deze kost vanaf 2015 moeten betalen. En dat is voor ons onaanvaardbaar,” zegt Van Volcem.

Daarom pleit Open Vld voor een ‘groenestroom-plafond’. Er moet een ‘cap’ komen op de doorrekening van de subsidies voor groene stroom naar de elektriciteitsfactuur. Elke kost van groene stroom die erboven gaat moet door de Vlaamse overheid zelf betaald worden en dus niet langer door de consument.

 

Niet de moed om tijdbom te ontmantelen

De hoge groene stroom factuur is het grootste probleem waarmee de minister van Energie, Freya Van den Bossche, en deze Vlaamse regering kampt. “Men heeft niet eens de moed om het probleem te erkennen, laat staan er iets wezenlijks aan te doen. Men promoot wel V-testen en groepsaankopen, maar doet zelf niets om de tikkende tijdbom te ontmantelen.  De regering  Peeters II doet waar ze goed in is: kiezen voor de gemakkelijkheidsoplossing en de hete aardappel doorschuiven naar de volgende Vlaamse regering , zoals ze dat ook al deed met o.a. de scholenbouw en de onderwijshervorming.” Aldus het Vlaams Parlementslid