Brugge

#Vogeltelweek: Brugse leerlingen tellen vogels

Brugge – Natuurpunt roept jaarlijks op om vogels in de tuin te tellen. Vorig jaar, in 2022, gaven educatieve medewerkers van het Natuurcentrum in Brugge voor het eerst introductielessen om leerlingen vogels te leren tellen. Ook dit jaar leren Brugse leerlingen aan de hand van verrekijkers en zoekkaarten om alle vogels op de speelplaats te spotten.

Natuurpunt: het Grote Vogeltelweekend

Natuurpunt organiseert het Grote Vogeltelweekend op 28 en 29 januari. Ze vragen om de vogels die in je tuin neerstrijken te tellen. Dit zorgt voor waardevolle data voor een groot vogelonderzoek in Vlaanderen. Wie wil, kan hieraan meedoen. Ook in Brugge zijn we enthousiast om hieraan mee te doen. Om de scholen even enthousiast te maken en de leerlingen het vogelspotten aan te leren biedt het Natuurcentrum Beisbroek introductielessen aan. Hierbij komen educatieve medewerkers van het Natuurcentrum tussen 9 en 25 januari langs. Dit ter ere van de “Vogeltelweek voor scholen”, waarbij leerlingen tijdens de pauze vogels kunnen tellen. Deze week gaat van 23 tot 27 januari door.

Vogeltelweek voor scholen met verrekijkers en zoekkaarten

De introductielessen worden aangeboden aan leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De leerlingen leren om de meest voorkomende vogels te herkennen. We zorgen ervoor dat ze een pakket met zoekkaarten, verrekijkers, telformulieren en een vogelgids kunnen gebruiken. De vogels, die de leerlingen tijdens hun introductieles spotten, kunnen ze aanduiden op hun telformulier en aan Natuurpunt bezorgen.

De scholen zijn enthousiast

Er zijn reeds 15 klassen ingeschreven om een introductieles te krijgen. De Brugse scholen dragen op deze manier hun steentje bij. Vorig jaar, in 2022, namen 13 Brugse klassen deel aan de Vogeltelweek voor scholen. 516 leerlingen namen deel en telden in totaal 11.700 vogels. De huismus werd hierbij het vaakst gezien, met de koolmees op de tweede plaats op de voet gevolgd door de vink. Benieuwd welke resultaten deze editie zullen opleveren!

Wil je zelf ook vogels turven tijden het Grote Vogeltelweekend? Ga naar de website van Natuurpunt om alle informatie te vinden en gebruik zeker een telformulier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.