Brugge

Waardevolle voorstellen sociale huisvesting in boek Mieke Vogels

Mieke Vogels (Groen!) lanceerde vandaag haar boek ‘Het nieuwe wonen’. Wonen wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. In 2030 moet Vlaanderen 300.000 bijkomende gezinnen huisvesten. Eerder formuleerde Mercedes Van Volcem (Open Vld) in haar conceptnota ‘sociale huisvesting’ voorstellen om de uitdagingen aan te pakken. Van Volcem reageert positief op de publicatie van haar collega in het Vlaams Parlement.

Van Volcem steunt een aantal voorstellen in het boek. Het gaat om voorstellen die Van Volcem zelf eerder in haar groenboek formuleerde en waarvan er ook hoorzittingen volgden in het Vlaams parlement. “Schaf de sociale koopwoningen af die jaarlijks worden gebouwd als er 250 000 mensen in dezelfde omstandigheden zijn. Die 600 die je jaarlijks realiseert zijn sociale lotto voor de happy few.”

Net zoals Vogels pleit Van Volcem voor het verminderen van nieuwbouw sociale huurwoningen. “De sociale huurwoningen komen te traag op de markt, met meer dan 60 000 mensen op de wachtlijst, zijn jaarlijks 2000 woningen realiseren een druppel op een hete plaat.”

“Het woonbeleid in Vlaanderen zit in het slop. Huizen worden voor steeds meer gezinnen onbetaalbaar. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn niet meer te overzien. Nochtans is wonen een basisbehoefte en volgens onze grondwet heeft iedereen recht op een behoorlijke woning. Hoog tijd dus voor een nieuw woonbeleid in Vlaanderen. Ik ben blij dat nu ook Mieke Vogels antwoorden formuleert op deze uitdagingen. Dit kan het debat verder opentrekken.” aldus Van Volcem.

“Het Vlinderakkoord heeft ervoor gezorgd dat wonen in 2014 een volledig Vlaamse bevoegdheid wordt. Een historische kans die het Vlaamse bestuurniveau in geen geval mag missen om het heft in handen te nemen.”