Brugge

Zomer aan zee: Stad Brugge stelt educatieve strandcabine voor met vernieuwd wandelpad

BRUGGE – Een splinternieuwe, educatieve strandcabine geeft scholen op het strand van Zeebrugge tijdens het strandseizoen de kans om op een leuke plaats veel bij te leren. Tijdens het volledige strandseizoen zet het Natuurcentrum er de deur wagenwijd open . “We zijn zeer tevreden met de nieuwe strandcabine die we ter beschikking kunnen stellen op het strand. Als stad aan zee organiseren we ter plaatse uiteenlopende activiteiten waarmee de leerlingen actief bijleren over deze biotoop. Tegen de zomervakantie komt er ook nog een nieuw wandelpad”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Sinds 22 jaar wapperen de tenten vanaf begin mei. “Nu de tenten na 22 jaar versleten zijn kunnen we gebruik maken van deze nieuwe houten chalet”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

Educatieve strandcabine

“De educatieve strandcabine komt naast de strandcabine van de bibliotheek en  de sportdienst, recht tegenover het badengebouw. Zo ontstaat er als het ware een ‘stadsstraatje’ op het strand, waar je als strandganger gebruik kan van maken”, duidt schepen Van Volcem. De kennis over de zee biotoop wordt op speelse wijze aangebracht. De planten, schelpdieren, invloeden, zwerfvuil, wind, historiek,… worden onder begeleiding van een natuurgids of zee-animator onder de aandacht gebracht.

Activiteiten

In de maand juni zijn klasgroepen welkom voor een uitstap naar zee. “Reeds 200 kinderen hebben ingetekend om een kijkje te komen nemen. Vandaag komen de kleutertjes van de basisschool Manitoba en Wonderwijs even langs”, aldus de Brugse schepen Van Volcem. Ook in september zijn de scholen er welkom. Jeugdverenigingen kunnen er tijdens de zomermaanden terecht. Volgend jaar zal de opbouw van de cabine zelfs al voor de paasvakantie plaatsvinden.

Permanent karakter

Schepen Van Volcem: “Hoe langer de cabine op het strand staat hoe meer kinderen we kunnen ontvangen. Daarbovenop is deze locatie gemakkelijk bereikbaar met de trein.”

Tentoonstelling

In de zomermaanden zal de strandcabine zich ontpoppen tot zee-tentoonstelling. Infopanelen over het strand en al zijn bewoners helpen iedereen zijn blik te verruimen. “De infopanelen zijn een goed hulpmiddel om je vondsten te leren benoemen. De sfeervolle tentoonstelling dompelt je nog wat dieper onder in de magische wereld van de zeewezens.  Via de ‘schelpenbus’ kan je een uitzonderlijke vondst ook bezorgen aan het Natuurcentrum om er meer over te weten te komen”, zegt schepen Van Volcem.

Begeleide zeewandeling

Op zondag 4 juli verwelkomen we gezinnen om 10u voor een begeleide zeewandeling. Daarna kan iedereen dagelijks de tentoonstelling bezoeken. “De tentoonstelling is een waardevolle aanvulling voor de strandbibliotheek en het uitleenpunt van de sportdienst. Wil je een educatieve activiteit boeken op het strand? Dan kan je bij het Natuurcentrum terecht via natuurcentrum@brugge.be”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.

Nabijgelegen wandelpad ( vlonderpad)

Het houten wandelpad van ongeveer 30 meter op het strand van Zeebrugge was dringend aan vervanging toe. “Tijdens de zomermaanden voegen we hier steeds een extra gedeelte van 30 meter aan toe.  Zo garanderen we een vlotte toegang aan het strand voor onder andere mindere mobiele mensen. Vaak kwamen deze gebruikers nog in een zone met zacht zand terecht. Daarom hebben we het pad verlengd tot 90m om zo de zone met het harde zand te kunnen bereiken. Het pad werd door mijn medewerkers ontworpen, geproduceerd en aangelegd. Tegen 1 juli zal het pad volledig afgewerkt zijn”, besluit de Brugse schepen Van Volcem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.