Brugge

ZUIDZANDSTRAAT KRIJGT GROENE VERNIEUWING

Zuidzandstraat krijgt groene vernieuwing Mercedes Van Volcem

BRUGGE –We plannen om de Zuidzandstraat in de Brugse binnenstad te vernieuwen en groener te maken. Er komen nieuwe groenzones, een nieuwe toegankelijke bushalte en vernieuwde laad- en loszones. Om de straat nog groener te maken, doe ik een oproep aan alle winkeliers om een gevelplant te plaatsen. Zo maken we samen een groenere en gezelligere winkelstraat. Op 22 mei starten de werken op, deze zullen, behoudens onvoorziene omstandigheden, op 30 juni afgerond zijn.

Timing en inspraak

De werkzaamheden in de Zuidzandstraat vatten op 22 mei aan en zullen, behoudens onvoorziene omstandigheden, op 30 juni voorbij zijn. We maken heel wat aanpassingen gedaan aan de straat: de 27 bestaande duo-fietsstaanders worden weggehaald en vervangen door 40 fietsnietjes. Ook de straat krijgt een nieuwe heraanleg. De werken zijn noodzakelijk: de straat ligt er in slechte toestand bij.

Eind deze week stemmen we de plannen samen met de handelaars af.

Vernieuwing van de rijweg, de laad- en loszones

In het deel van de Zuidzandstraat tussen de Dweersstraat en Sint-Salvator leggen we 300 m² van de rijweg  opnieuw aan in mozaïekkeien. Door de staat van de rijweg is deze heraanleg noodzakelijk. De bestaande mozaïekkeien halen we weg, we passen de fundering van de straat aan, waarna we de mozaïekkeien opnieuw plaatsen. In het deel van de straat tussen ’t Zand en de Dweersstraat voeren we een aantal plaatselijke herstellen uit.

De twee laad- en loszones in de straat leggen we ook opnieuw aan, maar deze blijven behouden op dezelfde plaats als voordien. De heraanleg gebeurt met gewone kasseistenen, de witte mozaïekkeien zullen we weghalen.

Toegankelijke buszone

Met het weghalen van de buszone aan de Sint-Salvatorskathedraal is een nieuwe bushalte aan de hoek van de Zuidzandstraat met het Sint-Salvatorskerkhof aangemaakt. Momenteel staat hier enkel een paal van de Lijn. We voorzien de aanleg van een verhoogd busperron, op die manier is de bus veilig en makkelijk toegankelijk voor iedereen.

Een nieuwe, groene aanblik

In de Zuidzandstraat zullen we 40 m² ontharden. We realiseren zes nieuwe groenzones ter hoogte van de huisnummers 10, 16, 28, 30, 44 en 56. In iedere groenzone planten we een boom aan en komen er narcissen en verschillende soorten vegetatie, zoals vrouwenmantel, vergeet-mij-nietjes en siergrassen. Deze plantenkeuze zorgt voor een geheel met de plantvakken uit de Steenstraat. Aangezien het plantseizoen reeds voorbij is, gebeurt de aanplant in het najaar van 2023 . In afwachting hiervan zullen de medewerkers van Openbaar Domein de plantvakken met een kruiden- en bloemenmengsel inzaaien.

Een groenere straat is een aangenamere straat

Waar pleintjes, groen en winkels zijn, komen de mensen graag winkelen. Zo gaan we geleidelijk van grijze stad naar een leefbare, kleurrijke stad. Met het stadsbestuur zetten we volop in op meer gevelgroen in onze stad. Daarom spoor ik alle winkeliers aan een gevelplant aan te vragen. Kleinschalig groen is ook functioneel: het kan bijdragen tot meer verkoeling tijdens de warme zomers en zorgt voor extra isolatie van gebouwen tijdens de winter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.