Brugge

Vanaf vandaag hangen we opnieuw bloemen aan de bruggen!

bloemen buiten zetten schepen mercedes van volcem

BRUGGE – De bebloemingsactie voor de Brugse buurten in het begin van mei is jaarlijks een succes. Ook dit jaar: we zetten meer dan 111.684 bloemetjes in de Brugse buurten. Vanaf 17 mei zet ook Stad Brugge de bloemetjes buiten, klaar voor Brugge’s mooiste dag morgen. In totaal zorgt de stad zo voor 72.130 bloemen (32.212 in de wisselperken en 38.461).  Sinds ik aangesteld werd als schepen van Openbaar Domein breiden we de bloemen uit met 2.000.000 bloembollen extra in het voorjaar. De komende twee weken zetten we in op het uitzetten van meer dan 70.000 bloemen en planten op diverse zichtbare plaatsen in de stad. Meer dan 60.000 van deze bloemen komen uit de serre van openbaar domein. Mijn dienst heeft hier de hele winter aan gewerkt. Zowel bloembakken aan de bruggen, ooievaarsnesten als grote bloementorens zijn vanaf midden mei te bewonderen. Een speciaal elektrisch voertuig met watertank en elektrische pomp zorgt voor de bewatering van deze bloemen.

Bloemen ogen niet alleen mooi, maar zorgen voor een aantrekkelijke omgeving en betoveren niet alleen de stadbewoners, maar ook de vele bezoekers. De stad heeft intussen specialisten in huis, ik ben onder de indruk van hun passie voor kleuren en hun kennis over opvolging en bloei. Zelf ben ik ook veel bezig met bloemen in de stad, een passie die ik elke dag opvolg naast de wegenwerken en de stadsfinanciën.

271 bloembakken aan de Brugse bruggen

Onder impuls van schepen Mercedes Van Volcem bouwen we verder op het initiatief van de vorige jaren. In 2019 zijn in Brugge voor het eerst bloembakken aan de bruggen gehangen. Dit bleek meteen een schot in de roos te zijn: de stad won een ‘groene Oscar’. In 2020 is Brugge uitverkozen tot “bijenvriendelijke stad”. In 2022 mochten we opnieuw de titel bijenvriendelijke stad ontvangen. Ook de vele bloemenrealisaties gingen niet ongemerkt voorbij aan de jury van de Openbaar Groen Awards, waardoor we ook de titel “gemeente in bloei” mochten ontvangen.

Vorig jaar zijn 267 bloembakken aan de bruggen gehangen. Vanaf 17 maart komen er dit jaar 271. 20 nieuwe bloembakken zullen de Coupure opfleuren, we realiseerden dit op vraag van een inwoner. Ter hoogte van het ‘lake of love’ in het Minnewaterpark hangen we 40 bloembakken. We hangen ze al uit voor Brugge’s mooiste dag morgen, de bloedprocessie.

In onze eigen serres zijn de stadsmedewerkers sinds half februari hard in de weer met de realisatie van 271 prachtige bloembakken. Deze hangen we op aan zeventien Brugse bruggen. Kleurrijke bloemen maken mensen gelukkiger en dat is en blijft een prioriteit voor mijn beleid. Daarom leggen we overal in de binnenstad, maar ook daarbuiten in de stadsrand en deelgemeenten groene accenten.

In de bloembakken zullen drie verschillende kleurencombinaties te vinden zijn, namelijk oranje-rood, roze-paars en oranje-zwart. Alles samen is dit goed voor 6.775 planten.

Bebloemde fietstunnels maken ’t Zand kleurrijk

Ook Brugge’s grootste plein, ’t Zand, maken we groener en gezelliger. De komende weken plaatsen we 144 bloembakken aan de drie fietspassages. In deze bloembakken zijn een mengeling van hanggeraniums in roze en rode tinten, oranje en rode mini-petunia’s, oranje begonia’s en mottenkruid als groen element te vinden. In totaal goed voor 8.855 planten.

Eterniet bloembakken

De stad telt ook 242 bloembakken in eterniet, zowel witkleurig als antraciet. Hier planten we 3.200 plantjes aan.

Verdeling per deelgemeente:

 • Centrum: 140 bloembakken
 • Noord: 80 bloembakken
 • Sint-Kruis: 22 bloembakken

Bloementorens

Bij de start van mijn beleid waren er slechts 20 bloemtorens. De vorige jaren deden we een extra effort zodat we dit jaar 56 bloemtorens van Zeebrugge tot in het centrum kunnen plaatsen. Alles samen is dat goed voor maar liefst 5.640 bloemen. Van de 56 stuks hebben 20 stuks een hoogte van anderhalve meter en de grootste hebben een hoogte van honderdtachtig centimeter. In de kleinste torens voorzien de medewerkers 120 planten in roze, oranje en witte tinten. In een groot model zijn wel 180 planten voorzien, voornamelijk rode hanggeraniums, petunia’s en begonia’s. Gecombineerd met mottenkruid en graslelie. Veel bloemen op een compacte locatie.

Verdeling per deelgemeente:

 • Centrum: 16 stuks
 • Lissewege: 12 stuks
 • Zeebrugge: 10 stuks
 • Dudzele: 3 stuks
 • Zwankendamme: 5 stuks
 • Koolkerke: 4 stuks
 • Sint-Jozef: 4 stuks
 • Sint-Pieters: 2 stuks

Totaal: 56 stuks

Hanging baskets

In 2020 startten we, onder mijn impuls, met hanging baskets in Brugge. Zo’n hangende manden zorgen voor kleur op een plaats waar je normaal niet met planten kunt werken. 244 hangende mandjes aan een beugel zetten we dit jaar uit, goed voor 6.532 planten. Deze zijn te vinden op de Markt, ’t Zand, de Burg en het Jan van Eyckplein. 42 hanging baskets aan een paal worden dit jaar op 21 locaties in Zeebrugge (Marktplein), Lissewege (Onder de toren) en Sint-Kruis (Moerkerkse Steenweg) gehangen, goed voor 888 planten.

Ooievaarsnesten

Naast de bebloemde bruggen, bloementorens zijn ook de ooievaarsnesten een vaste waarde . Dit jaar zijn het er 25, samen goed voor 8.960 bloemen. Door het grote volume aan potgrond en het gebruik van waterbesparende technieken, hebben de ooievaarsnesten relatief weinig water nodig. Twaalf nesten bestaan uit rode bloemen, de dertien andere ooievaarsnesten zijn bestaan uit roze en oranje.

Verdeling per deelgemeente:

 • Koolkerke: 2 stuks
 • Sint-Jozef: 2 stuks
 • Sint-Pieters: 7 stuks
 • Lissewege: 4 stuks
 • Zwankendamme: 3 stuks
 • Zeebrugge: 7 stuks

Totaal: 25 stuks

Bebloemingsinitiatieven

Verschillende andere initiatieven maken Brugge tot een kleurrijke stad. In november van vorig jaar werden 454.600 bloembollen aangeplant in de binnenstad en de deelgemeenten. Nu kunnen we al volop genieten van prachtige bloemen op verschillende locaties in onze stad.  De eyecatcher dit jaar is de Jan Breydellaan, deze werd opgefleurd met 86.000 bloemen. In totaal hebben we deze legislatuur al 2.021.063 bloembollen aangeplant. We investeerden ook in mooie bloempotten in cortenstaal dit voorjaar. Zo kunnen we het hele jaar rond volop genieten van groen en bloemen op verschillende locaties in onze stad bijvoorbeeld in de Katelijnestraat, op het Jan Van Eyckplein, Smedenstraat, maar ook in Lissewege.  Ook de bebloemingsactie voor de Bruge buurten was opnieuw een succes: er werden maar liefst 111.684 bloemen afgeleverd om de Brugse straten op te fleuren. Het is mooi te zien dat we er samen voor kunnen zorgen dat onze stad opfleurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.