Brugge

Brugge telt minst aantal winkels die leegstaan in 2012

In Vlaanderen stond in december vorig jaar 7,6 procent van de winkels leeg. Dat is een opvallende stijging in vergelijking met begin 2012. Ook in de centrumsteden zijn de leegstandspercentages in de loop van vorig jaar overal gestegen. Brugge telt het minst aantal leegstaande winkels van alle centrumsteden, namelijk 4,4%.” Dit komt door een goede Ruimtelijke Ordening met concentratie in de handelsstraten.  Ook de revival van de Langestraat door stadsvernieuwing, nieuwe zaken en vele renovaties. Nu dient ook de Ezelstraat te worden aangepakt. De Steenstraat telt vele bezoekers en toeristen.”

Het is ook belangrijk dat de invalsstraten gezamelijk Brugge in de kijker zetten als winkelstad elk met hun specialiteit. Zie bijvoorbeeld ook de negen straatjes in Amsterdam met kleine winkels, originele producten, weinig ketens, gemeenschappelijke brochure en site.

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters (Open Vld), gebaseerd op recente gegevens uit de Locatus-databank.

Het meeste leegstand is er in Antwerpen (9 procent), gevolgd door Limburg (8,9 procent), West-Vlaanderen (7,39 procent), Vlaams-Brabant (6,5 procent) en Oost-Vlaanderen (6,3 procent). Bij de centrumsteden is Turnhout koploper (14,1 procent), gevolgd door Antwerpen (12,7 procent), Sint-Niklaas (11,9 procent), Genk (11,7 procent), Kortrijk (10,6 procent), Oostende (10,4 procent), Hasselt (9,5 procent), Mechelen (9 procent), Leuven (7,4 procent),Roeselare (7,2 procent), Aalst (7,1 procent), Gent (6,3 procent) en Brugge(4,4 procent).

Bron: Belga