Brugge

Burgemeester begaat juridische fout met schorsing alcoholverbod

Het Brugse stadsbestuur trekt het consumptieverbod op straat weer in. De gemeenteraad stemde gisteren voor de opschorting van het reglement. Mercedes Van Volcem (Open Vld) reageert: “De burgemeester maakt een fout. Een GAS-boete opschorten kan juridisch gezien niet.”, zegt ze. Ze dient klacht in bij de gouverneur. “In de plaats daarvan moet men het politiereglement aanpassen.”

“We schaffen het verbod niet helemaal af, omdat we eerst een alternatief willen hebben om de politie een middel te geven om toch te kunnen optreden bij overlast”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

“Het verbod is dus opgeschort en niet afgeschaft. Dat had het nieuwe bestuur nochtans beloofd. Volgens mijn informatie kan een stad een GAS-boete niet opschorten. Dat zou de nieuwe burgemeester toch moeten weten? Het tast de rechtszekerheid aan en is ongeldig”, reageert Van Volcem.

Van Volcem zal een klacht indienen bij de gouverneur. “Enkel de gouverneur kan het Brugse alcoholverbod schorsen, dat kan de stad niet zelf. De burgemeester Is tweeslachtig ofwel schaft hij de specifieke maatregel af ofwel niet..”

De gemeenteraad kan wel een politiereglement aanpassen of wijzigen. De wettelijke basis is hiervoor: artikel 119 Nieuwe Gemeentewet. De wet voorziet geen schorsingsbevoegdheid voor de gemeenteraad van zijn eigen reglementen.