Assebroek Brugse binnenstad Ruimtelijke Ordening

Twee Brugse projecten in de kijker op Vlaamse Renovatiedag zondag 8 mei

“Zondagnamiddag 8 mei 2011 organiseren de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en Ik ga Bouwen & Renoveren De Vlaamse Renovatiedag. Bijna 90 gerealiseerde renovatieprojecten worden tentoongesteld. In Brugge zijn er 2 projecten die hun deuren openen. Aandacht voor het E-peil wordt steeds belangrijker, ook bij renovatie.” verduidelijkt Schepen van huisvesting Mercedes Van Volcem(Open Vld).

Enerzijds is er een futuristische verbouwing van een herenhuis op de singel. Het huis werd gebouwd in 1905 en volledig gerenoveerd in 2005, exact 100 jaar later.  De rijwoning werd ingericht door architect Kevin Van Volcem.

“Door middel van een 9 meter lange strook in beloopbaar glas en het gebruik van vides werd een laag en donker gelijkvloers omgetoverd tot een aangename leefruimte met een zee aan licht. Een gebogen witte schil vormt zowel plafond, wand als vloer van de moderne uitbouw op het gelijkvloers. In de historische gevel valt het minimalistische balkvolume op. Deze balk doorboort gevel en dak tot door de achtergevel en bevat een 11 meter lange slaap- en badkamer.”

Anderzijds is er in Sint-Andries een vrijstaande woning te bezichtigen in de Doornstraat. Deze woning werd gebouwd in 1969 en de renovatie is beëindigd in 2011.  De bestaande woning werd er als volume en dragende structuur behouden, doch volledig gerenoveerd en optimaal geïsoleerd. De vroeger donkere leefruimte is voorzien van zenithaal licht. De uitbreiding bestaat uit een strak lineair volume dat samen met de woning een zongerichte omsloten buitenruimte doet ontstaan.  De nieuwe buitengevels zijn in hout en okerkeurige crepi. Het interieur is de architectuur geïntegreerd, waarbij witte volumes afwisselen met natuurlijk hout. De architecten Jan De Busschere en Franky Maes hebben  het project geleid.

“Bij deze projecten kunnen mensen ontdekken hoe ze dankzij een reeks zorgvuldige ingrepen een uitgeleefd huis kunnen omtoveren tot een thuis met een ziel die voldoet aan de modernste noden. De moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Bovendien ontmoet je bij de projecten niet alleen de opdrachtgevers, maar ook de architecten en aannemers.” Besluit Mercedes Van Volcem.  Brugge is een renovatiestad bij uitstek. Renovatie laat budgetspreiding toe en betekent ook zorgvuldig omgaan met ruimte.  In de Brugse Binnenstad is nieuwbouw de absolute uitzondering. Ook in de rand zijn er dubbel zoveel renovaties als nieuwbouw.

“Wat renoveren betreft, is het ook belangrijk dat we de transmissie maken naar E peil 80 en minder (niet enkel bij nieuwbouw). Gevelisolatie zal de renovatie van de toekomst zijn.” besluit Van Volcem.