Beleid Beleid Beleid Brugge

Kroonjuweel ‘Hotel Casselbergh’ opgewaardeerd na 30 jaar leegstand

Met het Grand Hotel Casselbergh opende een nieuw hotel in Brugge. Schepen van stadsvernieuwing, Mercedes Van Volcem blikt tevreden terug op de realisatie.

“De vroegere gebouwen kunnen omschreven worden als een echte stadskanker. Een goede vier jaar geleden waren de gebouwen nog een ruïne. Alles was er geplunderd en krakers hadden er tijdelijk onderdak gehad. Het monument werd volledig in ere hersteld gecombineerd met een nieuwbouw van goede architecturale kwaliteit in brons. Zowel voor tewerkstelling als voor het toerisme is dit project een absolute meerwaarde.”

Duurzaam project

“Het is van in het begin mijn bedoeling geweest om de stadskankers weg te werken door duurzame projecten. Het oude gebouw is het visitekaartje en de nieuwbouw achteraan is minstens even opmerkelijk De nieuwbouw is ontworpen in samenspraak met de dienst Monumentenzorg.” verduidelijkt schepen Van Volcem.

De gevels, het buitenschrijnwerk en de bedaking van de historische panden werden integraal gerestaureerd. Uitgangspunt was het maximale behoud van de historische elementen. In het historische deel zijn onder andere de ontvangstruimte, vergaderzalen en hotelkamers ondergebracht. De nieuwbouw vervangt een gebouw uit de 20ste eeuw. Om de nieuwbouw goed te laten integreren in de historische omgeving koos men voor een sober concept, met traditionele materialen. De vorm van de nieuwbouw verwijst naar een schrijn of een schatkist. Het gebouw is van brons, en de ramen lijken edelstenen die in de schatkist liggen.
“Ik vind zowel de restauratie als de nieuwbouwvleugel van hotel Casselbergh heel geslaagd.’ besluit Van Volcem.