Brugge

Liefde is… een boom planten

BRUGGE – Een boom planten uit liefde.  “Velen dromen van rozen, parfum, een etentje of een juweeltje of een huwelijksaanzoek op deze liefdesdag maar de stad helpt je met Valentijn. Liefde voor je partner, je buurt en toekomst. Voordeel is dat je boom blijft en zo hopelijk ook de liefde”, zegt schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem. 

Marco en Katrien

Bomen winnen steeds meer aan belang om verkoeling en schaduw te brengen in de stad maar vooral om onze stedelijke leefomgeving te verbeteren. Dat is ook de Bruggeling niet ontgaan en zo blijft stad Brugge ieder jaar aanvragen krijgen voor de ‘ik wil een boom’-actie. Door de actie kan iedere Bruggeling -onder voorwaarden weliswaar- een boom aanvragen in hun eigen voortuin en op het openbaar domein. Nu de liefde in de lucht hangt met Valentijn, kadert Stad Brugge zijn ‘ik wil een boom’-actie als liefdesgeschenk. Zo vroeg ook Marco Saron een boom aan voor zijn partner Katrien Gryspeerdt. “We promoten onze ‘ik wil een boom’-actie omdat we willen blijven vergroenen in onze stad. Met Valentijn geven we een extra romantisch randje aan de actie”, aldus schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem.

Een groot succes in het eerste plantseizoen

Vorig plantseizoen nam het ik-wil-een-boomproject een vliegende start en werden er 176  bomen aangeplant in voortuinen. 46 suggesties voor het aanplanten van bomen in de publieke ruimte werden goedgekeurd. “Via de stadswebsite www.brugge.be/ikwileenboom kunnen inwoners aanduiden waar ze in Brugge bijkomende bomen op het openbaar domein willen. Elke Bruggeling kan ook een boom voor zijn/haar voortuin aanvragen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

In het huidige plantseizoen lopen de aanvragen vlot binnen en staat de teller momenteel op 60 aanvragen voor een aanplant in de voortuin en 59 suggesties voor de publieke ruimte.

Een boom als Valentijnscadeau

“Met Valentijn in het vooruitzicht is het planten van een boom in je voortuin een ideaal cadeau waar je het ganse jaar plezier aan beleeft. Het aanplanten van een boom is een mooie daad van liefde”, zegt Van Volcem, “Het is niet alleen origineel, maar ook duurzaam en verwijst ook naar kracht, zuurstof en leven. De boom groeit en de liefde groeit mee.  De liefde is een beetje zoals de seizoenen.  Soms is het warm, soms is het beetje koud in je hart. Soms staat de boom wel eens in de storm, maar ze is ook je paraplu en parasol.   Nu is het Valentijn, weldra de lente en zo kan je de liefde planten via een boom en jaren doen groeien, je kan er jaren van genieten en romantisch altijd terugdenken aan de aanplant.”

“Zo is de appelboom de boom van de liefde. Hij staat symbool voor liefde, vertrouwen en dankbaarheid. In ons assortiment mag deze boom dan ook niet ontbreken en zo bieden we een zelfbestuivend appelras aan zodat je met 1 fruitboom kan genieten van eigen fruit”, verduidelijkt de Schepen.

“Het plantseizoen is nog volop lopende en aanvragen die voor eind februari binnenkomen worden in het lopende plantseizoen aangeplant”, verzekert de Schepen van Openbaar Domein, “Mijn liefdesboom is een Japanse Kerselaars, mijn dienst lacht er soms mee en ze planten er veel in Brugge.  De roze bloesems hebben iets sprookjesachtig.   Ik kan echt genieten daarvan.  Op mooie ronde punten rij ik soms twee maal rond en Japanse Kerselaars met dikke bloesems doen het harde leven verzachten.  Er is nood aan zachtheid en liefde, ook in het openbaar domein.”

Marco Saron uit de Bommelbekestraat in Sint-Jozef, boomaanvrager, deed al eventjes het idee op om een boom aan te vragen: “Ik speelde al eventjes met het idee van de ‘ik wil een boom’-actie. Ik ben ondertussen 27 jaar samen met mijn partner Katrien Gryspeerdt. Met Valentijn leek het een ideale gelegenheid om de aanvraag in te dienen. We veranderden onze voortuin en ik heb niet echt groene vingers. Dus fantastisch dat ik via de stad een boom kon aanvragen. Of het nu Valentijn is of niet, ik zie mijn vrouw graag. Zo’n fan ben ik niet van het Valentijngegeven. Hier is het alle dagen dag van de liefde. Nu zullen we onze liefde nog eens extra in de verf zetten met die prachtige boom in onze voortuin. Wij en onze kinderen Cobi en Elko kijken er alvast naar uit. Onze dochter is ook fan van dat andere initiatief: de gevelbank. De vergroening die we in onze stad zien – ook naast de ik-wil-een-boomactie, vinden we een positieve evolutie: toekomstproef.” Marco en Katrien kozen een Japanse sierkers om in hun tuin aan te planten.

Blijven inzetten op duurzaam aanplanten

“Bomen die aangeplant worden, moeten voldoende oud kunnen worden”, aldus  schepen Van Volcem. “Bomen die op geringe afstand van de riolering, nutsleidingen of openbare verlichting geplant worden, zorgen vroeg of laat voor problemen waardoor ze noodzakelijk gesnoeid of in het ergste geval geveld moeten worden. Om dit te voorkomen wordt iedere aanvraag individueel bekeken en komt een medewerker van Openbaar Domein ter plaatse om te kijken of een aanplant mogelijk is. Op plaatsen waar de voortuin of het openbaar domein het toelaat, kunnen uiteraard meerdere bomen aangeplant worden.”

Via de website http://www.brugge.be/ikwileenboom kan iedere Bruggeling nog steeds een aanvraag indienen voor een boom in de voortuin of om een suggestie te doen voor de aanplant van een boom in de publieke ruimte. En laat ons zeggen: de liefde is een goede reden te meer voor een mooie boomaanvraag?

Meer info: schepen.vanvolcem@brugge.be of +32 496 16 63 92.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.