Brugge

Nieuw stadion Club Brugge stap dichterbij

Bart Verhaeghe (47) wordt meer dan ooit de grote baas bij Club Brugge. Met een kapitaalsinjectie die uiteindelijk tot 60 miljoen euro zal oplopen, wordt hij nu ook juridisch de eigenaar van de club. ‘Nooit gezien in het Belgisch voetbal’, bevestigt algemeen directeur Vincent Mannaert. “Het nieuwe stadion van Club Brugge komt zo een stap dichterbij” reageert Mercedes Van Volcem.

‘Maandagavond is op de Algemene Vergadering het toekomstplan voor de club goedgekeurd’, aldus algemeen manager Vincent Mannaert. ‘Dit is al enkele maanden geleden in gang gestoken en op 1 juli met de overgang van het handelsfonds naar een nv geconcretiseerd. Er komt nu een flinke kapitaalsinjectie om enkele strategische doelstellingen te bereiken. Die liggen uiteraard op sportief vlak, maar we willen ook een jeugdcentrum bouwen en een nieuw stadion neerzetten.’

In 2015 nog eens

Het gaat om flinke bedragen. Op korte termijn – voor de jaarwisseling nog – is dat 15 miljoen euro. Dat geld, dat vooral door voorzitter Bart Verhaeghe op tafel wordt gelegd, dient voor het grootste deel om nieuwe investeringen te doen. In spelers, maar ook en vooral in een jeugdcentrum.

Let wel: dat Bart Verhaeghe voor 15 miljoen de club koopt, is niet helemaal juist. Eigenlijk betaalt hij slechts één miljoen voor de club en stelt hij de andere 14 miljoen beschikbaar als geld om de club uit te bouwen. Omdat hij zelf de meerderheidsaandeelhouder wordt, beslist Verhaeghe straks wel zelf wat er met het geld gebeurt.

Ook hier een nuance: Bart Verhaeghe betaalt veel, maar hij doet dat niet alleen. Dat kan ook niet want een naamloze vennootschap kan niet uit één man bestaan.

‘Er zijn nog enkele mensen uit het bestuur bij betrokken, net als ikzelf’, aldus Vincent Mannaert.

Na de 15 miljoen euro die op korte termijn worden geïnvesteerd, komt er in 2015 nog eens 45 miljoen bij. Dat is althans het plan. Dat betekent in totaal dus 60 miljoen euro.

‘De tweede kapitaalsinjectie moet dienen om het nieuwe stadion te ontwikkelen’, zegt Mannaert nog. ‘Die plannen zijn nog altijd niet opgeborgen. Dit is inderdaad nooit gezien in het Belgische voetbal. Anderlecht, Standard, Lierse, Zulte Waregem, Kortrijk en Beerschot hebben dit ook gedaan, maar toen ging het niet over 15 en 45 miljoen euro.’

96 procent voor

De algemeen manager drukt erop dat de unanimiteit om tot deze drastische stap over te gaan bijzonder groot was. Evident is dat niet want dat betekent dat de 115 leden van de vzw hun macht inleveren ten behoeve van een nieuwe structuur. Het zoenoffer dat de nieuwe machtshebber(s) moest(en) doen is de huidige vzw integreren in de nieuwe nv.

‘Niet iedereen ging akkoord maar wel 96 procent van de stemgerechtigden op de Algemene Vergadering’, zegt Mannaert. ‘Als men dan net bij die ene teleurgestelde aanklopt, ja, dan krijgen jullie een negatief verhaal.’

Het is natuurlijk zo dat Verhaeghe nu de grote baas is en doet met de club wat hij wil. Uiteraard is het zijn uiteindelijke bedoeling om als bouwheer zelf het stadion te bouwen. Hij is als meerderheidsaandeelhouder ook in de mogelijkheid de club te verkopen aan een hoog biedende Qatarees, Rus of Amerikaan.

Het is wellicht niet de bedoeling van Verhaeghe maar het kan wel natuurlijk.

Bron: Het Nieuwsblad