Brugge Wonen

Prijs gemiddelde woning Brugge lager dan Jabbeke

De Brugse stadsvlucht heeft niks te maken met de prijzen van de woningen, wel met de grootte van de stukken grond en de aanwezigheid met een tuin. Dat is de belangrijkste conclusie uit een vergelijking tussen de vastgoedprijzen in Brugge en die met de omliggende gemeenten. “De gezinnen verlaten Brugge niet omdat de prijzen voor woningen er te duur zijn, maar wel omdat ze voor dat geld buiten de stad meer huis krijgen.” aldus schepen van Wonen Mercedes Van Volcem (Open Vld) na evaluatie van de meest recente woningprijzen. De gemiddelde prijs voor een huis in Brugge bedraagt 247.409 euro, maar dat is goedkoper dan Beernem, Oostkamp, Zedelgem en Jabbeke.

Tussen 1997 en 2008 verloor Brugge het meeste inwoners aan Oostkamp, Zedelgem en Beernem. Ook Damme, Jabbeke en Torhout zagen Bruggelingen kiezen voor hun gemeente. Op zich niet opmerkelijk, omdat algemeen aangenomen wordt dat Brugge toch te duur is voor jonge gezinnen op zoek naar een eigen stek. Niets is minder waar, blijkt uit de vastgoedgids. De gemiddelde prijs van eenwoning in Brugge bedraagt 247.409 euro. Dat is goedkoper dan de prijzen van woningen in Beernem (256.319 euro), Oostkamp (252.977 euro) en Zedelgem (251.622 euro). Net die drie gemeenten die de afgelopen jaren de meeste Bruggelingen aantrokken. De prijs van de woning heeft dus geen invloed gehad op hun koopgedrag. “Er wordt altijd beweerd dat Brugge een dure stad is, maar dat is niet zo. Deprijs van een woning in Brugge is sinds vorig jaar met 3,6 procent gestegen. Dat is veel minder snel dan bijvoorbeeld in Leuven, Gent of Antwerpen. Het is niet de prijs van de woning die de jonge Bruggeling uit de stad wegtrekt”, zegt schepen van Wonen Mercedes Van Volcem (Open Vld). De stadsvlucht heeft niks te maken met de prijzen in absolute cijfers, wel met wat je voor die prijs krijgt. “Voor dezelfde prijs die je in Brugge betaalt, krijg je in een randgemeente meer ruimte, meer tuin. Net die keuze wordt vaak gemaakt”, zegt Stefaan Coucke, mede-gedelegeerd bestuurder van Dewaele Vastgoed. Volgens hem is het lang geen nieuw fenomeen. “Dertig jaar geleden werden in de gemeenten rond Brugge grote verkavelingen gerealiseerd. Nu zijn die verkavelingen wat kleiner, maar ze raken snel verkocht. Gemeenten zoals Beernem, Oostkamp en Jabbeke zijn ook interessant voor de Bruggeling, omdat ze mee geëvolueerd zijn en vlakbij een autosnelweg liggen. Je ziet duidelijk aan de evolutie vande stadsvlucht, dat Bruggelingen minder vaak gaan kiezen voor de kustgemeenten, omdat die minder goed bereikbaar zijn, hoewel de prijzen er soms lager liggen.”

Loting

Volgens Coucke kan Brugge de stadsvlucht enkel tegengaan door het realiseren van nieuwe woonuitbreidingsgebieden. “Net die keuze zal jonge Bruggelingen voor eigen stad doen kiezen. Alleen is de vraag of er nog voldoende grond ter beschikking is.” Volgens Van Volcem is die er wel. “De voorbije tien jaar zijn er 600 betaalbare woningen in woonuitbreidingsgebieden bijgekomen. Voor de periode tot 2022 kunnen er in het buitengebied 130 bijkomende woningen gebouwd worden, met name in Lissewege. De ontwikkeling ervan gebeurt binnenkort, nadat de promotor bekend is. Die stadsgrond kan Brugge snel 6,5 miljoen euro opleveren. Via loting wil ik de kavels laten toewijzen, omdat we meer kopers verwachten dan er kavels beschikbaar zijn.”

Bron: eigen en Het Laatste Nieuws