Monumentenzorg

Open monumentendagen 2009 groot succes in Brugge

12 en 13 september 2009 waren hoogdagen voor het Brugse Onroerend Erfgoed ! Ook de 21ste editie kon op duizenden belangstellenden rekenen.
26 sites waren opengesteld, drie themawandelingen, een lezing en diverse tentoonstellingen allen onder het thema ‘zorg’. Zowel ‘zorg voor de mens’ als ‘zorg voor het monument’ kwamen aan bod. Brugge voorzag als enige stad in Vlaanderen voor een extra OMD-moment op zaterdagnamiddag. Ook het verhaal achter de gevels kon de bezoekers boeien.
De vroegere ‘papnonnen’, nu vzw Binnenstad aan het Wijngaardplein werd door bijna 2.000 bezoekers overrompeld, ook de voormalige Minnewaterkliniek kon rekenen op 1.500 geïnteresseerden. De twee opengstelde godshuizen (Goderickx en De Fontaine) kregen meer dan 500 bezoekers over de vloer. De themawandelingen waren vooraf zo goed als volgeboekt. De tentoonstelling over armenzorg in de Sint-Jacobskerk kon rekenen op 1.380 bezoekers.
Voor de restauraties is er in de Werelderfgoedstad Brugge natuurlijk een ruime interesse. Enkele markante voorbeelden mochten dus niet ontbreken op het programma. Het Huis De Zeven Torens in de Hoogstraat ( bijna volledig gerestaureerd) kreeg 1.000 erg geïnteresseerden. Hier kon men vaststellen hoe intensief een restauratie wel kan zijn.
Het unieke torentje van het Oudhof in de Sint-Jorisstraat stond voor het eerst open. Vele bezoekers hadden nooit gedacht dit fraaie interieur uit 1508 ooit te kunnen ontdekken. Op OMD 2009 kon dat !
Reacties als : ‘Dit waren weer prachtige OMD-dagen’ en ‘veel mooie en verrassende dingen gezien’, ‘proficiat met de organisatie’, ‘we kijken uit naar volgend jaar’ en ‘leerlijk en heerlijk rondkuieren in al het moois dat Brugge te bieden heeft’ liegen er niet om.
We kunnen stellen dat er in totaal zo’n 22.344 bezoeken geteld zijn. Gemiddeld bezochten de mensen een viertal sites, dus wellicht brachten 12 en 13 september 2009 een vijfduizend OMD-ers op de been.
De populaire Brugse OMD-brochure is ook dit jaar uitverkocht ! 1.200 boekjes vonden gretige lezers. Heel wat nieuw historisch materiaal werd hiervoor verzameld en hierin verwerkt.
“Als Schepen van Ruimtelijke Ordening en Huisvesting wil ik alle eigenaars, deelnemers, erfgoedpartners en vrijwilligers van harte danken voor hun medewerking en inzet voor Open Monumentendagen Brugge 2009”.
“Afspraak op 9 en 10 september 2010 met als thema ‘de vier elementen !” “ Noteer deze datum alvast in jullie agenda !”
Volgend jaar had ik graag een project vooropgesteld om jongeren te sensibiliseren ons werelderfgoed te bewonderen.