Monumentenzorg

Schepen roept op voor deelname Monumentenprijs Brugge 2012

In 2010 organiseerde Stad Brugge voor de eerste maal een Monumentenprijs. Met dit initiatief wil de Stad Brugge haar bijzondere waardering tonen voor de grote bijdrage die particulieren leveren aan de instandhouding en de restauratie van ons bouwkundig erfgoed. “Afwisselend met de Architectuurprijs wordt deze Monumentenprijs om de twee jaar uitgereikt. In 2012 kunnen alle eigenaars die hun waardevol, Brugs pand in de laatste vijf jaar restaureerden, zich kandidaat stellen tot eind april. Ik roep de mensen die een monument restaureerden op om zich in te schrijven. ” verduidelijkt schepen Van Volcem.

Naast de prijs van de vakjury, 3.000 euro, wordt ook een publieksprijs van 2.000 euro toegekend. De prijzen gaan naar de eigenaar(s) van het winnende project(en). Als erkenning van de vakkennis en het vakmanschap van de betrokken architect en aannemer, worden ook zij in de bloemetjes gezet.

De Stad Brugge schreef de eigenaars en architecten aan die de afgelopen vijf jaar een restauratieproject van een beschermd monument of een zogenaamde ‘Kunstige Herstelling’ realiseerden. Voor al deze projecten werd een subsidie toegekend door de Stad Brugge. In totaal werden 61 architecten en 132 eigenaars gecontacteerd.

Naar het grote publiek toe werd een aankondiging verspreid via de website van de Stad Brugge, een aantal professionele architectenorganisaties, een persbericht en affiches. De ingediende projecten zullen in de maand juni gepresenteerd worden aan het publiek met een tentoonstelling die door zal gaan in het Brugse Vrije (onthaal Communicatiedienst) en de Oostmeers (nr.17 – onthaal Dienst Bouwvergunningen).