Brugge 2012 Wonen

Wonen prioritair voor Open Vld Brugge

Als eerste partij in Brugge heeft Open Vld haar woonplan voor de komende jaren klaar. Met dat plan trekt kopvrouw Mercedes Van Volcem naar de kiezer. Betaalbaar wonen in Brugge wordt één van de belangrijkste thema’s in de kiesstrijd. Voor Open Vld staat zowel kwalitatief als betaalbaar wonen centraal. Met de lancering van het woonplan trekt Van Volcem resoluut de kaart van de discussie, na de perikelen rond Pol Van Den Driessche.

Studenten die ook na hun studies in Brugge op kot moeten kunnen wonen, woningen die via loting toegewezen worden en de terugbetaling van de onroerende voorheffing tijdens de eerste vijf jaar na de aankoop van een huis. Dat zijn slechts drie van de meest opmerkelijke voorstellen die Open Vld lanceert in de aanloop naar 14 oktober. De strijd om de sjerp had in Brugge de voorbije weken meer iets van Amerikaanse toestanden met de aftocht van Pol Van Den Driessche (N-VA) als trieste apotheose. Bij Open Vld willen ze het nu weer over inhoud hebben. “En waarom niet over wonen, toch één van de belangrijkste thema’s voor de kiezer”, vindt huidig schepen van Woonbeleid Mercedes Van Volcem.

De liberalen hielden gisteravond een ‘blauw feestje’ met liefst 450 aanwezigen in Oud-Sint-Jan. Opvallend: de voorbije maanden werd nogal wat kritiek geuit op het huidige woonbeleid, vanuit de meerderheidspartijen Sp.a en CD&V. Van Volcem begrijpt dat niet zo goed. “Ze zitten nochtans mee in het schepencollege. De voorbije vijf jaar kreeg het woonbeleid in Brugge evenveel geld als het jeugdbeleid. Zo kun je geen doortastende vernieuwingen doorvoeren. Mijn voorstel is dan ook om dat budget maal vier te doen, tot 5 miljoen euro per jaar. Enkel zo kunnen we vanuit de stad écht sturend werken.” Maar waar wil de schepen dat extra geld dan halen? “Brugge doet het financieel uitstekend. Er hoeft niet bespaard te worden op andere posten. Alleen al de toename van de bevolking zorgt voor extra inkomsten die het woonbeleid kan gebruiken.” Voor Open Vld staat kwalitatief wonen een stapje hoger dan betaalbaar wonen. “We zijn een welvarende stad. Meer dan zeventig procent van onze inwoners zijn eigenaar van hun woning. Die mensen zien de waarde van hun woning niet graag dalen. Daarom moeten we vooral inzetten op kwaliteit.” Het ene sluit volgens Van Volcem het andere niet uit. “Jonge gezinnen zoeken betaalbare woningen. In het buitengebied voorzien we 130 woningen in Zeewege en in het stedelijk gebied voorzien we 600 nieuwe woningen. Jonge starters krijgen een premie van 9.000 euro als ze een pand in de binnenstad renoveren. En we willen jongeren tot 35 jaar vrijstellen van het betalen van onroerende voorheffing tijdens de eerste vijf jaar na de aankoop van een woning. Dat moet hen toelaten om die woning te kunnen betalen.”

Loting

De woningen in Zeewege (Lissewege) zouden volgens Van Volcem toegewezen moeten worden via loting. “De vraag naar woningen zal daar het aanbod ruim overstijgen. Jonge gezinnen die een band met Brugge hebben moeten daar de kans krijgen om er te komen wonen. Het eerlijkste systeem lijkt ons de loting. Hoe dat dan in zijn werk gaat? Heel eenvoudig, het principe van de kinderhand. Alle daadwerkelijk geïnteresseerden komen in de trommel terecht.

Bron: Het Laatste Nieuws