Brugge

Tijdelijk verbod op verkoop sociale woningen aan de private markt

BRUSSEL – De sociale woonmarkt ondergaat momenteel een heuse metamorfose. Sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren moeten tegen 2023 samensmelten wat de efficiëntie ten goede zal komen. Tijdens die overgang moet worden vermeden dat sociale woningen worden verkocht aan de private huurmarkt. Hiervoor diende ik op 10 maart al een voorstel tot decreet in. Op 27 april werd deze ook aangenomen in de plenaire vergadering.  

Momenteel wachten zo’n 170.000 gezinnen in Vlaanderen op een sociale woning. Deze wachtlijst zal logischerwijs niet weggewerkt worden als we ons bestaand sociaal patrimonium inkrimpen ten belope van de private markt. Dit zou de nijpende situatie enkel acuter maken.

Daarbij komt ook dat we noodopvang en huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne moeten creëren. De woonmaatschappijen zijn hiervoor onze logische partners en we zullen elke sociale woning nodig hebben.

Het samensmelten van sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren tot één woonmaatschappij moet de efficiëntie verbeteren. Tegen 2023 moet de samensmelting een afgerond verhaal zijn. Tot die tijd moeten we ervoor zorgen dat maatschappijen die straks niet langer actief zijn hun woningen niet verkopen aan de private markt.

Het voorstel voor een tijdelijk verbod op de verkoop van sociale woningen aan de private markt werd goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. 79 parlementsleden stemden voor. 24 hebben zich onthouden.

Stemming voorstel van decreet

Hier kan je meer informatie vinden over het voorstel tot decreet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.