Brugge

Van Volcem eist duidelijkheid in stadiondossier Brugge WK 2018

“West-Vlaanderen telt vijf voetbalploegen in eerste klasse en Club Brugge telt het meeste supporters en wordt kampioen…”, begon Van Volcem in de plenaire zitting in het Vlaams parlement.  “In Brugge zeggen we wel eens : “zie je van Brugge, zet je van achteren, meneer de minister.” Ik heb de indruk dat u de stad Brugge en Club Brugge steeds naar het laatste bankje stuurt”
“In een vraag om uitleg in de commissie omtrent de afbakening zei u dat u geen snel – snel beslissing zou nemen. Toch dringt de tijd, gelet op de kandidatuurstelling voor 27 november 2009.”
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem interpelleerde minister Muyters in de plenaire zitting in het Vlaams Parlement. “Een mogelijke kandidatuur van Brugge voor het WK voetbal 2018 wordt gehypothekeerd door het getreuzel binnen de Vlaamse regering omtrent de verderzetting van de procedure inzake de afbakening van het regionaal – stedelijk gebied Brugge.
“Waar wacht u op ?” vervolgde Van Volcem. “De Brugse Gemeenteraad gaf in februari 2009 reeds een pro-advies omtrent het bouwen van een stadion van 40000 zitjes in Loppem met bijhorend winkelcentrum (41000 m2). Er moet dringend een voorlopige vaststelling van het GRUP  komen zodat concrete plannen kunnen worden gemaakt.”
Minister Muyters(N-VA) ontweek de vraag, maar naar het schijnt zou vrijdag een beslissing genomen worden op de ministerraad. De Vlaamse regering riep afgelopen vrijdag de steden en clubs op om zich kandidaat te stellen voor het WK voetbal in 2018 of 2022. Men zoekt twee voetbalstadions voor de officiële matchen en zes voor de oefenmatchen. Zowel Brugge, Gent, Genk als Antwerpen lijken in aanmerking te komen voor het project. Tot 27 november krijgen de kandidaten de kans om de nodige documenten en plannen in te dienen, reden waarom alles dringend wordt.
Van Volcem vreest dat de Vlaamse regering geen voortgang maakt van de afbakening juist om zo tot een andere selectie te komen. “De minister moet niet enkel kandidaturen opvragen doch ook de ruimtelijke context creëren die de bouw van de stadions mogelijk maakt.”
Club Brugge heeft een goed onderbouwd dossier (eindconclusies in mei 2009).
In een onmiddellijke reactie stelde minister Muyters geen overhaaste beslissingen te zullen nemen. “Kandidatuurstelling zou geen probleem mogen vormen voor geen enkel van de dossiers, ook al is er nog geen volledige duidelijkheid omtrent de afbakening van gebieden.”
Tot slot zegt de schepen van Brugge dat “de mooiste stad en de beste ploeg de hoofdprijs verdient, namelijk een wedstrijdstadion in 2018” (lacht).