Brugge Brugse binnenstad Ruimtelijke ordening

Stationsbuurt krijgt opwaardering

De stationsbuurt in Brugge zal de komende jaren serieuze werken ondergaan. Het is de bedoeling om de buurt op te waarderen tot het dynamische hart van Brugge. Schepen van ruimtelijke ordening en huisvesting Mercedes Van Volcem (Open VLD) is heel tevreden over wat ze mee op til heeft gezet.
Aan de voorkant van het station werden reeds winkels en 118 appartementen gebouwd. Er komen echter nog flats, winkels, kantoren en een stadspark bij, vertelt Van Volcem. De schepen pleit voor kwalitatieve ontwikkeling waardoor naast de woonfunctie ook ruimte moet zijn voor een sporthal, een schoolgebouw en winkelruimte in de vernieuwde stationsbuurt.
Het stadsbestuur zal in totaal 26 000m² grond aankopen aan de achterkant van het station om er een nieuw beursgebouw te bouwen, een stationsplein aan te leggen en de mobiliteit te verbeteren door enkele ingrepen.
Ook de scholen krijgen hun vertegenwoordiging in de vernieuwde stationsbuurt. Aan de Rijselstraat zal de Howest een nieuw gebouw neerzetten met aanpalend een gebouw met studentenkamers. Iets verder, in de spoorwegstraat,  bouwt de KHBO een technologiecampus.
‘Als alle fases van het project afgewerkt zijn zal de buurt een modern stadsdeel zijn. Iets wat nauw aansluit bij de mobiliteitsbehoeftes van een stad als Brugge.’ zegt Van Volcem.