Brugge

Gebrek aan plan van Vlaamse Regering voor Philips Brugge

Mercedes Van Volcem(Open Vld) voelde minister-president Peeters(Cd&v) aan de tand over de inspanningen van de Vlaamse Regering om Philips in Brugge te houden. “De Vlaamse Regering moet het juiste ondernemingsklimaat scheppen opdat innovatieve bedrijven als Philips hun onderzoekscentra hier willen houden.” stelt Van Volcem.  Peeters antwoordde dat de directie hem garandeert dat er geen afdankingen zullen volgen. “Het gaat over een herlocalisatie van de onderzoeksafdeling, niet over een afslanking. Bijzondere maatregelen zijn niet nodig. Ik ben blij dat de nieuwe afdeling zeker in een Vlaamse stad terecht komt.” antwoordde Peeters op 12 mei in de commissie Economie.

Mogelijkheden voor de herlocalisatie zijn Brugge, Gent of Antwerpen. “In het kader van het nieuw industrieel beleid doet de Vlaamse Regering inspanningen om onderzoek en productie aan elkaar te koppelen zodoende de industriële activiteit in Vlaanderen te verankeren.” stelde Peeters nog.

Van Volcem: “Brugge heeft heel wat troeven en het zou ook van goede sociale wil getuigen mocht men de nieuwe locatie in Brugge voorzien. Vooralsnog is er geen sociaal bloedbad. Ik verwacht eigenlijk wel een meer proactieve houding van de Vlaamse Regering inzake herlocalisatie van bedrijven als Philips. Ook de Vlaamse Regering is verantwoordelijk voor een goed investeringsklimaat. Er is duidelijk een gebrek aan een plan.”

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips besteedt zijn tv-afdeling van Brugge uit aan een joint-venture waarin het zelf een minderheidsbelang heeft. De 350 personeelsleden van de tv-afdeling in Brugge vrezen nog steeds dat de nieuwe eigenaar de afdeling zal opdoeken.

Voor de televisie-activiteiten sluit Philips een joint venture met TPV Technology, dat de controle krijt over het tv-merk Philips. Philips krijgt 30 procent van het samenwerkingsverband in handen, TPV krijgt de rest. Zo wil het bedrijf een deel van het financiële risico uitbesteden en tegelijkertijd de merknaam op televisies behouden.

Philips heeft een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor televisies in Brugge. De elektronicaproducent zette onlangs het huurcontract voor die Brugse site stop.