Brugge

Van Volcem(Open Vld): A11 eind 2017 klaar

De A11, de nieuwe snelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Knokke, zou eind 2017 klaar moeten zijn, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem(Open Vld). “De A11 is een oplossing voor de verkeersknoop rond Brugge, veroorzaakt door het zware vrachtverkeer van en naar de haven van Zeebrugge. De oorspronkelijke kostprijs van het project werd geraamd op 200 miljoen euro. Een definitieve prijs is er nog niet, momenteel wordt er nog onderhandeld.” aldus Van Volcem.

Het project is een van de zes “missing links” in het Vlaamse wegennet en het grootste DBFM-wegenproject tot nog toe in Vlaanderen. Het gaat om de realisatie van de hoofdwegverbinding A11 tussen de gewestwegen N49 en N31, goed voor 12 kilometer autosnelweg. De A11 zal dan ook een vlotte verbinding realiseren tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland.

De minister maakte onlangs bekend een aannemer voor het project te hebben gevonden. Via-Invest, een strategisch samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), wees Via Brugge aan om het zogenaamde DBFM-project (Design, Build, Finance en Maintain) te verwezenlijken.

Via Brugge bestaat uit de Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, ASWEBO, ACLAGRO, Franki Construct en DG Infra+. Die groep moet de infrastructuur ontwerpen, bouwen, financieren en gedurende 30 jaar onderhouden.

De oorspronkelijk vooropgestelde timing was dat het dossier zou worden aanbesteed eind 2010 zodat de uitvoering kon doorgaan vanaf 2011 en het hele project af zou zijn voor het einde van deze legislatuur in 2014.