Brugge

Brugge waterstad bij uitstek

“Brugge moet de kaart van het water trekken voor haar inwoners.” stelt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem. “In Brussel, Vilvoorde, Mechelen, Kortrijk en Hasselt vinden komende maanden activiteiten plaats die projecten omtrent water in de stad, in de kijker zetten.  “Brugge moet ook op deze kar springen. We zijn de Vlaamse waterstad bij uitstek. Water kan een meerwaarde zijn bij heel wat stadsprojecten.” Van Volcem pleit voor kwalitatieve inspanningen om van het water te genieten.

“Afgelopen jaren deed ik inspanningen om wonen aan het water langs de Damse Vaart, de Kolenkaai, de Sint-Pieterskaai en de Vaartdijkstraat mogelijk te maken. Maar het bestuur mag niet stilvallen. Waar het breed is moeten we houten steigers in het water kunnen realiseren met een terras, ook mag de focus meer liggen op sport in en rond het water, alsook een stadsstrand.” aldus de voormalige schepen van wonen en ruimtelijke ordening.
“We moeten meer inzetten op restaurants die hun faciliteiten kunnen uitbouwen langs het water.
op het Kanaaleiland moet een mooi evenementenstrand haalbaar zijn.  Deze inspanningen moeten het toelaten dat de Bruggeling in een nog aangenamere omgeving kan vertoeven. “

 

Europese voorbeelden

“Het is een tendens… overal in Europa herovert het water meer en meer de stadscentra. We mogen de boot niet missen voor een herwaardering van de waterlopen en de ontwikkeling van activiteiten op en langs het water.” vervolgt Van Volcem.  “Het Minnewaterpark en het Baron Ruzettepark zijn toplocaties om waterpret te verhogen.”

“Ik denk ook aan bossen aan het water zoals het Lappersfortbos. Dit moeten we combineren met mogelijkheden voor picknicken, lopen en fietsen aan het water. Zo moet het stadsbestuur de missing link ter hoogte van de gistfabriek realiseren.”

“Water zorgt voor een kwalitatieve beleving. Niet alleen Vlaamse steden maar vooral pioniers als Kopenhagen en Stockholm zijn mooie voorbeelden. In Kopenhagen heb je een bibliotheek, een opera, maar ook een volledige nieuwe stedenbouwkundige ontwikkeling aan het water. “