Brugge

Vlaamse renteloze lening kan voortaan ook worden gebruikt voor woningkwaliteit

Naar analogie met de ‘MijnVerbouwPremie’, wat een vereenvoudiging was van de bestaande renovatie- en energiepremies, stelde ik deze morgen in de gezamenlijke commissie Wonen en Energie een voorstel tot wijziging van decreet voor. Het voorstel betreft de introductie van een geïntegreerde lening. Hiermee wil ik de bestaande leningmogelijkheden van de Vlaamse Overheid in beleidsdomeinen Energie en Wonen op elkaar afstemmen. De reikwijdte van de huidige renteloze lening zou worden uitgebreid met ondersteuning om de woningkwaliteit te verbeteren.

“Wie renoveert en hiervoor wil lenen moet zich door een kluwen van procedures worstelen. Die administratieve mallemolen roepen we nu een halt toe. Iedere particulier en elk bedrijf moet maar één verbouwlening aanvragen voor alle renovaties en energiebesparende investeringen”, zegt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De komende dertig jaar moeten we zowat drie miljoen woningen in Vlaanderen energetisch renoveren om de doelstelling van 2050 te halen. Een duidelijk premie- en leningstelsel is dan ook een belangrijke stap om mensen aan te zetten tot renoveren.”

Door het groeperen van bestaande leningmogelijkheden in ‘MijnVerbouwLening’ zal deze lening kunnen aangesproken worden voor zowel energierenovaties als maatregelen om de woonkwaliteit van de woning te verbeteren. “Het te lenen bedrag wordt zo opgetrokken van 15.000 tot 50.000 euro, de maximale looptijd wordt opgetrokken tot 25 jaar. Op die manier willen we de dienstverlening van de Vlaamse Overheid efficiënter, toegankelijker en transparanter maken.”

Lees hier het persbericht op de website van onze partij!

Vind hier het voorstel van decreet geponeerd in de commissie wonen en energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.