Ruimtelijke Ordening Tussenkomsten Voorstellen

Van Volcem wil meer speelduinen aan de kust

In een parlementaire vraag aan minister Joke Schauvliege (Cd&V) pleit Mercedes Van Volcem (Open VLD) voor voldoende speelduinen aan de kust. Door havenuitbreidingen of andere bestemmingen verdwijnen een aantal speelduinen. Mercedes Van Volcem wil hier verandering in brengen.  Ze pleit voor een inventarisatie en een gericht beleid.

Het voorstel kon op veel bijval rekenen van parlementslid Johan Verstreken (Cd&V).
Kinderen in bijvoorbeeld jeugdbewegingen spelen van oudsher graag buiten. Aan de kust in Vlaanderen zijn een aantal gebieden geschikt om te spelen in de duinen. Het duinendecreet schepte hiervoor een kader. Toch verdwijnen er regelmatig speelduinen. In het verleden werd bijvoorbeeld ten westen van Blankenberge een stuk voorzien als ‘speelduin’. Door de uitbreiding van de haven aan de oostkant zal deze speelmogelijkheid wegvallen.

Van Volcem stelde de suggestie om aan de oostkant van Blankenberge een stuk van de duinen open te stellen voor jeugdbewegingen. “Opdat deze jongeren optimaal zouden kunnen genieten van wat de natuur ons biedt. Ik wil immers een ‘dierentuineffect’ vermijden voor onze jongeren: de natuur enkel kennen van naar te kijken en niet van deze te beleven.”

“Speelduinen verhogen de natuurbeleving voor kinderen en zijn aldus positief voor mens en natuur. Vandaar dat ik aandacht en actie vraag van de regering. Ik verwacht een overzicht van het aantal speelduinen.” vervolgt Mercedes Van Volcem.

De Vlaamse minister van Leefmilieu, natuur en cultuur Schauvliege (Cd&V) had oor naar de vraag. Ze is echter niet van mening dat er in Blankenberge een bijkomend stuk speelduin voorzien moet worden. Er komt dus geen extra speelzone in Blankenberge. “De kinderen kunnen naar een nieuw stuk speelbos die is voorzien.”
“Aan de kust zijn er mogelijkheden om speelduinen te voorzien in De Panne, Koksijde, Middelkerke, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke. Het is aan de gemeenten om dit in te richten.” antwoordde de minister op de vraag van het parlementslid.

Van Volcem wil meer evenwicht tussen mens en natuur en pleit voor een decreetwijziging opdat beleefduinen worden uitgebreid ten opzichte van kijkduinen.