Ruimtelijke ordening Zeebrugge

Geen hoogspanningskabine langs strandwijk in Zeebrugge

Het stadsbestuur besliste dinsdagavond unaniem om de bouw van een hoogspanningscabine langs de Baron De Maerelaan in Zeebrugge negatief te adviseren. Netbeheerder Elia wil er de energie van windmolens op zee, aan land brengen. “Met de locatie kunnen wij het onmogelijk eens zijn” aldus schepen Van Volcem.

Alle gemeenteraadsleden zijn het eens in dit dossier: de hoogspanningscabine voor Elia op de voorgestelde locatie langs de Baron De Maerelaan, mag er niet komen. De uiteindelijke beslissing in het dossier wordt echter genomen door de Vlaamse overheid, die door de stad geadviseerd wordt.  “Die hoogspanningscabine wordt een enorm gebouw. Dat kan je niet maken tegenover de inwoners van Zeebrugge, die al genoeg op de proef gesteld worden, onder meer met het havenproject SHIP”, vindt Ingrid Vandamme (CD&V). Jürgen Vanpraet (sp.a) volgt Vandamme daarin. “Het project ziet eruit als een stukje haven, maar dan tussen twee woonkernen in, de Strandwijk en de Stationswijk. Als we dit goedkeuren, scheppen we een gevaarlijk precedent.” Ook Jean-Marie De Plancke (Open Vld) trekt de kaart van Zeebrugge. “Die dertien hectare moet Elia in de achterhaven of in de transportzone zoeken.”

Andere locatie

Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld) begrijpt de argumenten, en vindt dat de stad een sterk advies formuleert. “Elia heeft de transportzone onderzocht, maar die zone is herbestemd tot agrarisch gebied.” Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) wil een duidelijk negatief advies te formuleren. “De energie van de windmolens moet ergens op het net geraken. We formuleren in ons advies de vraag om de cabine zo dicht mogelijk bij de transportzone te bouwen, langs de westelijke kant van de Baron De Maerelaan. Het blijft natuurlijk een advies. Uiteindelijk moeten de buurtbewoners bezwaren aantekenen.” De gemeenteraad vraagt nu aan de Vlaamse regering om alternatieve locaties te onderzoeken.

Bron: Het Laatste Nieuws